Home ΔΙΑΦΟΡΑ Σε ποια γενιά ανήκετε
Σε ποια γενιά ανήκετε

Σε ποια γενιά ανήκετε

0
0

Γενιά: Τι είναι και κάθε πόσα χρόνια αλλάζει;

Τί είναι, λοιπόν, η γενιά; Η γενιά ή γενεά είναι μια έννοια που προσδιορίζει το σύνολο ανθρώπων της ίδιας ηλικίας σε σχέση με τους προγόνους και τους απογόνους. Μια γενιά είναι όλοι οι άνθρωποι που γεννιούνται και ζουν περίπου την ίδια στιγμή. Μπορεί επίσης να περιγραφεί ως «η μέση περίοδος, που γενικά θεωρείται ότι είναι περίπου τριάντα χρόνια, κατά την οποία τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν, γίνονται ενήλικες και αρχίζουν να έχουν δικά τους παιδιά».

Δηλαδή, είναι το χρονικό διάστημα από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί μέχρι την στιγμή που κανονικά θα έχει γεννηθεί ο απόγονός του. Στην Ευρώπη η μέση ηλικία απόκτησης του πρώτου απογόνου κυμαίνεται γύρω στα 29 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, το 51,2% των γυναικών στην Ευρώπη γεννούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 20-29, ενώ το 40,6% σε ηλικία 30-39. Επομένως, το εύρος της γενιάς έχει αυξηθεί κάποια χρόνια, αν σκεφτείς πως οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν οικογένεια σε μικρότερη ηλικία.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις χώρες τις Ε.Ε, και αυτό γιατί κάθε κοινωνία, χώρα, οικονομία, ήπειρος, έχει διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές επιρροές από τις υπόλοιπες. Ο διαχωρισμός των γενεών γίνεται με βάση πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές αλλά και τεχνολογικές επιρροές. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να αρχίσει να γίνεται και με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις και επιρροές. Επομένως, κάθε γενεά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και κατ’επέκταση τη δική της ονομασία.

Πως διαχωρίζονται;

Περίπου από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι γενιές του δυτικού πολιτισμού, χωρίζονται και ονομάζονται ως εξής:

Η χαμένη γενεά ή η γενεά του 1914* – The Lost Generation – The Generation of 1914
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1890 – 1909

Η χαμένη γενιά είναι η γενιά του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το «χαμένο» σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται στο «αποπροσανατολισμένο, περιπλανώμενο, χωρίς κατεύθυνση» πνεύμα πολλών από τους επιζώντες του πολέμου στην πρώιμη μεταπολεμική περίοδο. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης ιδιαίτερα για να αναφέρεται σε μια ομάδα Αμερικανών αποδήμων συγγραφέων που ζούσαν στο Παρίσι στη δεκαετία του 1920. Η Γερτρούδη Στάιν (Gertrude Stein) πιστώνεται με την επινόηση του όρου και στη συνέχεια διαδόθηκε από τον Έρνεστ Χεμινγούει (Ernest Hemingway) ο οποίος το χρησιμοποίησε στην επιγραφή για το μυθιστόρημά του του 1926, “Ο Ήλιος ανατέλλει ξανά”: “Είστε όλοι μια χαμένη γενιά”.

Η Σπουδαιότερη Γενιά* – The Greatest Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1910 – 1924

Είναι η γενιά του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Αυτοί της Σπουδαιότερης Γενιάς μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και πιθανότατα πολέμησαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι επίσης γνωστοί ως GI Joe Generation. Είναι επίσης οι γονείς των Baby Boomers. Ονομάστηκαν η Μεγάλη Γενιά από τον Tom Brokaw, διάσημο News Broadcaster. Ο Brokaw είπε και έγραψε ότι ήταν οι σπουδαιότεροι γιατί αγωνίστηκαν για το σωστό και όχι για εγωιστικούς λόγους. Σίγουρα έκαναν μεγάλες αυτοθυσίες, πολεμώντας για να προστατεύσουν τους ανθρώπους σε άλλες χώρες από τους Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τους Ιάπωνες βομβιστές αυτοκτονίας Kamikaze. Τα περισσότερα από αυτά τα «παιδιά της Μεγάλης Ύφεσης» τα πήγαν ασυνήθιστα καλά στα ενήλικα τους χρόνια. Βγήκαν από τις δυσκολίες της Μεγάλης Κατάθλιψης με την ικανότητα να γνωρίζουν πώς να επιβιώσουν και να κάνουν ότι χρειάζεται για να λύσουν τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν.

Η σιωπηρή γενεά* – The Silent Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1925 – 1945

Εκείνοι της σιωπηλής γενιάς γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης κατάθλιψης. Οι γονείς τους ήταν κυρίως της Χαμένης Γενιάς. Μεγάλωσαν και πέρασαν μια σκληρή παιδική ηλικία. Αυτή ήταν η εποχή που ένα χριστουγεννιάτικο δώρο μπορεί να είναι ένα πορτοκάλι ή ένα πλήρες γεύμα. Έτσι έγιναν ανθεκτικοί, δυνατοί και υπομονετικοί. Δεν διαμαρτύρονταν ποτέ και έμαθαν να προσπαθούν. Ονομάζονται Σιωπηλή γενεά γιατί ως ομάδα δεν διαμαρτύρονταν και δεν ακούγονταν πολύ. Έμαθαν να προσπαθούν και να κάνουν πράγματα και όχι να φωνάζουν ή να ζητούν.

*Οι τρεις αυτές γενιές συχνά αναφέρονται και ως η Προπολεμική γενιά ή οι Παραδοσιακοί (The Builder Generation).

Γενεά Baby Boomers – Generation W – Baby Boomers
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1946 – 1964

Οι baby boomers είναι η γενιά που ακολουθεί την Silent Generation και προηγείται της Generation X. Η γενιά ορίζεται συχνότερα ως άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, κατά τη διάρκεια της έκρηξης γεννήσεων μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παιδιά των λουλουδιών.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, καθώς αυτή η γενιά εισήλθε στην εφηβεία και τη νεανική ενηλικίωσή της, δημιούργησαν μια πολύ συγκεκριμένη ρητορική γύρω από την γενιά τους και τις αλλαγές που επέφεραν οι μέγεθος σε αριθμούς, όπως η αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. Αυτή η ρητορική είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αντιλήψεις των boomers. Ως ομάδα, οι baby boomers ήταν πλουσιότεροι, πιο δραστήριοι και πιο σωματικά υγιείς από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά και ήταν οι πρώτοι που μεγάλωσαν περιμένοντας πραγματικά τον κόσμο να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτή η γενιά έχει επίσης επικριθεί συχνά για την υπερβολική αύξηση του καταναλωτισμού που την χαρακτήρισε. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1980, οι boomers έγιναν πιο συντηρητικοί, πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πολιτιστικές αλλαγές που έφεραν στη νεολαία τους.

Γενιά Χ – Generation X (Baby Bust)
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1965 – 1980
Σύμφωνα με το WikiPedia, η γενιά αρχικά ονομάστηκε “Gen Bust” επειδή το ποσοστό γεννήσεών τους ήταν πολύ μικρότερο από τα προηγούμενα Baby Boomers. Οι Gen X’ers ήταν η γενιά που χαρακτηρίζεται για το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης από όλες τις γενιές μέχρι την εποχή της.
Στη μέση ζωή, η γενιά Χ είναι άτομα ενεργά, χαρούμενα και επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι η γενιά που έδωσε την ισότητα στη γυναίκα που άρχισε να εργάζεται κατά κανόνα. Επίσης είναι η γενιά που άρχισε η ψηφιακή έκρηξη. Η γενιά Χ είναι η πρώτη που έβαλε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στη ζωή μας και είναι επίσης η γενιά που έφερε την έκρηξη του Internet. Είναι επίσης η γενιά που βίωσε το τέλος των ανισοτήτων του 20ου αιώνα με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, του άπαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική και της Σοβιετικής εποχής με την περεστρόικα.

Ο ατομικισμός είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της Generation X και αντικατοπτρίζεται σε ένα επιχειρηματικό πνεύμα. Η γενιά έχει πιστωθεί με επιχειρηματικές τάσεις και ικανότητες και αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στην εκπαίδευση που ήταν γενικά πιο αποδοτική. Ως αποτέλεσμα, η γενιά X θα πυροδοτήσει την αναγέννηση της επιχειρηματικότητας στην οικονομική ζωή, ακόμη και όταν η συνολική εμπιστοσύνη στις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα μειώνεται. Οι πελάτες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους θα γίνουν το έμβλημα για μια ολόκληρη νέα γενιά επιχειρηματιών. Ακόμη και σήμερα οι περισσότερες startup ιδρύονται από άτομα της γενιάς X. Επίσης η Generation X χαρακτηρίζεται και ως «σκοτεινό άλογο» που της αρέσει να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και δεν επιδιώκει το προσκήνιο.

Γενιά Υ ή Ν – Millenials – Generation Y – The Millenials, The Mystery Generation – Gen Next
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1995 (ή 2000)

  • Τα μέλη αυτής της γενιάς είναι γνωστά ως Millenials επειδή άρχισαν να γίνονται ενήλικες γύρω στα τέλη της χιλιετίας.
  • Η αμερικανίδα κοινωνιολόγος Kathleen Shaputis χαρακτήρισε τα millennials ως γενιά Boomerang ή Peter Pan λόγω της τάσης των μελών να καθυστερούν την μετάβαση στην ενηλικίωση για μεγαλύτερες περιόδους από τις περισσότερες γενιές πριν από αυτές. Διαπιστώνεται επίσης μια τάση προς τα μέλη που ζουν με τους γονείς τους για μεγαλύτερες περιόδους από τις προηγούμενες γενιές.
  • Οι Millennials είναι η πιο μορφωμένη και πολιτισμικά διαφορετική ομάδα όλων των γενεών. Είνια η γενιά που συναγωνίζεται την προηγούμενη στο θέμα της εκπαίδευσης.
  • Έχουν θεωρηθεί δύσκολο να ευχαριστηθούν όταν πρόκειται για εργοδότες. Για την αντιμετώπιση αυτών των νέων προκλήσεων, πολλές μεγάλες εταιρείες μελετούν επί του παρόντος τα κοινωνικά και συμπεριφορικά πρότυπα των Millenials και προσπαθούν να επινοήσουν προγράμματα που μειώνουν τη γενετική απομόνωση και αυξάνουν τις σχέσεις της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των ηλικιωμένων υπαλλήλων και των Millenials.
  • Παρόλο που η έρευνα έχει δείξει ότι οι millennials προσχωρούν στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια μιας σκληρής οικονομικής περιόδου, παρέμειναν αισιόδοξοι, όπως φαίνεται όταν περίπου εννέα στις δέκα Millenials που ρωτήθηκαν από το ερευνητικό κέντρο Pew δήλωσαν ότι επί του παρόντος έχουν αρκετά χρήματα ή ότι τελικά θα επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς τους στόχους.

Γενιά Ζ – Generation Z
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1996 – 2010 (ή 2012)
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1996 – 2010 (ή 2012)
Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι ακόμη πολύ νέοι για να έχουν αντίκτυπο. Ελπίζουμε ότι οι νεότεροι παραμένουν στο σχολείο και σχεδιάζουν καριέρα και θέσεις εργασίας που θα έχουν μεγάλη ζήτηση και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες. Ενώ οι Millenials μεγάλωσαν για να πιστεύουν ότι ήταν ξεχωριστοί και ότι θα μπορούσαν να γίνουν οτιδήποτε ονειρευόταν και, στη συνέχεια, μετά την αποφοίτησή τους, προσγειώθηκαν απότομα, οι γενιά Ζ το έχει δει αυτό και είναι πολύ πιο επιφυλακτικό και λιγότερο αισιόδοξος και ίσως λιγότερο αφελής.

Θετικά χαρακτηριστικά:

  • Πολύ πιο ανεκτικοί από τους άλλους – διαφορετικούς πολιτισμούς, σεξουαλικούς προσανατολισμούς, φυλές
  • Πιο προσεκτικοί, λιγότεροι κίνδυνοι
  • Λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών στο γυμνάσιο/li>
  • Είναι λιγότερο πιθανό να πάει στην εκκλησία
  • Είναι πιο πιθανό να σκέφτονται μόνοι τους και να μην πιστεύουν ότι οι αρχηγοί είναι στην εκκλησία ή την κυβέρνηση
  • Καθυστέρηση σε σοβαρές ρομαντικές σχέσεις
  • Μικρότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων
  • Λιγότερες τάσεις φυγής από την πραγματικότητα
  • Καθυστέρηση οδήγησης και λιγότερα εφηβικά ατυχήματα
  • Λιγότερος χρόνος που δαπανάται σε εμπορικά κέντρα και ψώνια
  • Είναι λιγότερο πιθανό να βγουν για να δουν μια ταινία στον κινηματογράφο
  • Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Instagram από το Facebook

Αρνητικά χαρακτηριστικά:

  • Λιγότερη “προσωπική” και “πρόσωπο με πρόσωπο” επαφή με άλλους λόγω περισσότερου χρόνου σύνδεσης μέσω έξυπνων τηλεφώνων
  • Έντονη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • Λιγότερη ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων
  • Μεγάλωσε πιο εποπτευμένος, πιο προστατευμένος από τις προηγούμενες γενιές
  • Λιγότερη εμπειρία με έφηβες δουλειές και κερδίζοντας χρήματα στο γυμνάσιο
  • Μπορεί να μείνει έως τις 2 π.μ. χρησιμοποιώντας έξυπνο τηλέφωνο και κοινωνικά μέσα
  • Ενδεχομένως πιο κατάθλιψη από τις προηγούμενες γενιές
  • Αισθάνεται πιο μόνος και δεν χρειάζεται
  • Ενδεχομένως υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών

Γενιά Άλφα – Generation Alpha
Όσοι είναι γεννιούνται μεταξύ 2011 – 2025

 

Σε ποια γενιά ανήκετε;

Αυτές είναι δυτικές πολιτιστικές γενιές. Η Ιαπωνία και η Ασία και τμήματα της Ευρώπης θα έχουν τους δικούς τους γενικούς ορισμούς βάσει σημαντικών πολιτιστικών, πολιτικών και οικονομικών επιρροών. Εδώ ένας πίνακας με ακόμα μια εκτίμηση των περιόδων γέννησης της κάθε γενιάς.

Generation Name Births
Start
Births
End
Youngest
Age Today*
Oldest Age
Today*
The Lost Generation
The Generation of 1914
1890 1915 105 130
The Interbellum Generation 1901 1913 107 119
The Greatest Generation 1910 1924 96 110
The Silent Generation 1925 1945 75 95
Baby Boomer Generation 1946 1964 56 74
Generation X (Baby Bust) 1965 1979 41 55
Xennials
1975 1985 35 45
Millennials
Generation Y,
Gen Next
1980 1994 26 40
iGen / Gen Z 1995 2012 8 25
Gen Alpha 2013 2025 1 7