Home ΣΥΝΤΑΓΕΣ Ριγκατόνι με σάλτσα τόνου και ελιές
Ριγκατόνι με σάλτσα τόνου και ελιές

Ριγκατόνι με σάλτσα τόνου και ελιές

0
0

Συνταγή που μου έδωσε η φίλη μου η Φρόσω, να’ ναι καλά!

Αγαπημένο φαγάκι για σήμερα: ριγκατόνι με σάλτσα τόνου και ελιές !!!

Γευστικό πιάτο, πεντανόστιμο, ελαφρύ, πολύ εύκολο και οικονομικό (να τα λέμε κι αυτά), σε μια συνταγή που μου έδωσε πριν χρόνια ένας ψαράς στη Λέρο. Όταν δεν θα έχεις φρέσκο τόνο μου είχε πει, βάλε κονσέρβα..και είχε δίκιο!

Αξίζει να την δοκιμάσετε!

3-4 ώριμες ντομάτες και 1 φλυτζάνι τοματοχυμό,
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε καρέ
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κονσέρβες τόνου σε νερό
μια γερή χούφτα ελιές καλαμών (ξυδάτες και χωρίς κουκούτσι)
αλάτι και πιπέρι
μία πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι ούζο
2-4 αντζούγιες ξαλμυρισμένες (προαιρετικά αλλά αν το τολμήσεις θα με θυμηθείς και μένα και τον ψαρά της Λέρου)
και βέβαια τα ζυμαρικά της προτίμησής σας (η πρόταση η δική μου με αυτή τη σάλτσα είναι λιγκουίνι ή ριγκατόνι)…

Λοιπόν, έχουμε και λέμε..κλασσικά πράγματα (αρκεί να σκεφτείς ότι ουσιαστικά θα φτιάξεις μια πολύ απλή, βασική σάλτσα).
Σε λίγο λάδι, τσιγαρίζεις το κρεμμύδι και το σκόρδο αλατίζοντας και πιπερώνοντας ελαφρά. Μόλις αυτά βγάλουν τις μυρωδιές τους και ”γυαλίσουν” προσθέτεις τις τοματούλες περασμένες από τον χοντρό τρίφτη, τον χυμό τομάτας και λίγη (μια μικρή πρέζα) ζάχαρη ίσα να σπάσει την οξύτητα τους.

Μέχρι εδώ θα συμφωνήσεις πως τα πράγματα είναι αστεία ακόμα για κάποιον που δεν έχει ξαναπιάσει κατσαρόλα και κουτάλα στη ζωή του! Έχεις λοιπόν μία βασική σάλτσα ντομάτας και αυτή θα την αφήσεις να πάρει δυο-τρεις γερές βράσεις σβήνοντας προς το τέλος με το ούζο. Τώρα, αφού στραγγίξεις τον τόνο από τα νερά του τον προσθέτεις στη σάλτσα και μαζί ρίχνεις και τις ελιές.

Ταυτόχρονα και όσο ο τόνος με τις ελιές δένουν με τη σάλτσα, παίρνεις τις αντζούγιες (χωρίς το κεντρικό κόκαλο) και τις περνάς από το μπλέντερ με λίγο λάδι. Αυτόν τον πολτό τον προσθέτεις στη σάλτσα και αφήνεις να πάρει μια τελευταία βράση, ανακατεύοντας. Πριν κατεβάσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, δοκιμάζεις και αν χρειάζεται αλατίζεις ελαφρά αλλά κυρίως προσθέτεις μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Et voilà!!! Σερβίρεις με τα ζυμαρικά και χωρίς τυρί κατά προτίμηση. Πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο βασιλικό ή ψιλοκομμένο μαϊντανό απολαμβάνεις ένα αλλιώτικο, νόστιμο & ελαφρύ πιάτο! Καλή απόλαυση σε όσους την δοκιμάσουν!